Nikiel w żywności
Jeżeli nie wiesz jak powinieneś sprawdzić jaka jest zawartość niklu w poszczególnych produktach, lub nie chce Ci się spędzać kilku minut na czytaniu dokładnym składu, to dowiedz się już wcześniej jaką żywność warto jest omijać. Wiesz jednak, że jesteś bardziej wrażliwy na działanie niklu. Może warto zatem zacząć ekologiczne odżywianie, które z pewnością będzie dla Ciebie najkorzystniejszym rozwiązaniem. Możesz również starać się „oszukać” przyswajanie niklu poprzez spożywanie witamy C oraz jeść produkty bogate w żelazo. Dodatkowo pij dużo mleka i herbaty, która nie zawiera niklu. Produkt, które warto omijać to: czekolada, owoce morza, kakao, piwo, czerwone wino, a także suszone owoce czy też rośliny strączkowe. Zawierają one większe stężenie niklu niż inne produkty i mogą przyczynić się do pogłębiania alergii.
Warto przeczytać
Pełny artykuł: Galwanizacja niklem
Pełny artykuł: Alergia na nikiel
Pełny artykuł: Skup niklu
Pełny artykuł: Nikiel i jego zastosowanie w przemyśle