Panel logowania
Login:
Hasło:

Nikiel w żywności

Strona główna -> Baza wiedzy -> Nikiel w żywności

Nikiel w żywności

Jeżeli nie wiesz jak powinieneś sprawdzić jaka jest zawartość niklu w poszczególnych produktach, lub nie chce Ci się spędzać kilku minut na czytaniu dokładnym składu, to dowiedz się już wcześniej jaką żywność warto jest omijać. Wiesz jednak, że jesteś bardziej wrażliwy na działanie niklu. Może warto zatem zacząć ekologiczne odżywianie, które z pewnością będzie dla Ciebie najkorzystniejszym rozwiązaniem. Możesz również starać się „oszukaćprzyswajanie niklu poprzez spożywanie witamy C oraz jeść produkty bogate w żelazo. Dodatkowo pij dużo mleka i herbaty, która nie zawiera niklu. Produkt, które warto omijać to: czekolada, owoce morza, kakao, piwo, czerwone wino, a także suszone owoce czy też rośliny strączkowe. Zawierają one większe stężenie niklu niż inne produkty i mogą przyczynić się do pogłębiania alergii.  

Warto przeczytać

Proces galwanizacji polega na pokrywaniu powierzchni różnych produktów powłoką zabezpieczającą je przed ścieraniem i korozją. Popularnym rodzajem galwanizacji jest niklowanie. Najczęściej wykorzystywane jest ono do zabezpieczania stali. Na czym

Pełny artykuł: Galwanizacja niklem
Nikiel jest bardzo ciężki do wyeliminowania. Jest bardzo kłopotliwy i może powodować alergię i uczulenia.

Pełny artykuł: Alergia na nikiel
  Nikiel (symbol: Ni) to pierwiastek chemiczny, który odkryty został w 1751 roku. W układzie okresowym zalicza się do grupy metali przejściowych. Jest on srebrzystobiały, odporny na ścieranie. Nikiel jest wykorzystywany jak

Pełny artykuł: Skup niklu
Jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów różnorakich, obecnych w otaczającej nas przyrodzie pierwiastków chemicznych jest nikiel.

Pełny artykuł: Nikiel i jego zastosowanie w przemyśle